1. Берілген элемент атомдарының ядро зарядтарын анықтаңдар: хлор, берил- лий, алюминий. Осы элемент атомдары бойынша мына сұрақтарға жауап беріңдер: электрон айналады?
Жиры в диетологии — один из важнейших компонентов пищи наряду с белками и углеводами. Химически представляют собой липиды.
В организме человека основную часть жиров составляют триглицериды. Кроме них жирами называют фосфолипиды, стерины (в том числе холестерин). Жиры играют в организме роль источника энергии и составляют около 80 % её запасов. Помимо этого, в составе липопротеидов, жиры выполняют функцию строительного материала клеток. Общепринято деление пищевых липидов по их агрегатному состоянию при комнатной температуре: твёрдые вещества — собственно, жиры; жидкие вещества — масла.
Жирные кислоты, содержащиеся в жирах, подразделяются на насыщенные и ненасыщенные. Источником насыщенных жирных кислот является пища животного происхождения, ненасыщенных — растительного. Также насыщенные и мононенасыщенные жирные кислоты могут синтезироваться в организме.
Элементтің атомдық саны - ядродағы протондар саны. Атомдық санды белгілеу белгісі Z болып табылады. Атом бейтарап болған кезде протондармен бірдей электрондар саны болады. Сонымен, атомдық сан осы кездегі электрон санына тең болады. Бірақ протондардың санын атомдық сан ретінде алу әрқашан сенімді. Периодтық кестеде элементтер өсіп келе жатқан атом санына сәйкес орналастырылған. Бұл келісім оларды көбінесе атомдық салмақты көбейтіп жіберді. Әр элементтің жеке атом нөмірі болады, ал ешқандай элементте бірдей атомдық нөмір болмайды. Демек, атомдық сан - әртүрлі элементтерді ажыратудың ыңғайлы тәсілі. Атом санының өзіне қарап, элемент туралы көптеген мәліметтерді алуға болады. Мысалы, топқа және периодтық кестеде элементтің қай кезеңге жататынын айтады. Одан әрі тотығу күйлері, ионның заряды, байланыс әрекеті, ядро заряды және т.б.
Жиры в диетологии — один из важнейших компонентов пищи наряду с белками и углеводами. Химически представляют собой липиды.
В организме человека основную часть жиров составляют триглицериды. Кроме них жирами называют фосфолипиды, стерины (в том числе холестерин). Жиры играют в организме роль источника энергии и составляют около 80 % её запасов. Помимо этого, в составе липопротеидов, жиры выполняют функцию строительного материала клеток. Общепринято деление пищевых липидов по их агрегатному состоянию при комнатной температуре: твёрдые вещества — собственно, жиры; жидкие вещества — масла.
Жирные кислоты, содержащиеся в жирах, подразделяются на насыщенные и ненасыщенные. Источником насыщенных жирных кислот является пища животного происхождения, ненасыщенных — растительного. Также насыщенные и мононенасыщенные жирные кислоты могут синтезироваться в организме.